Form follows function

Bij iedere ontwerpkeuze is de vraag; ‘Het ziet er goed uit, maar gaat dit ook werken? Is deze functionaliteit de beste oplossing om de inwoner te helpen met het volbrengen van zijn/haar taak?’.

In onze aanpak ligt de focus op de klantreis van de gebruiker van de website. Samen zorgen we ervoor dat de reis over de website een fijne ervaring is die resultaat oplevert. Een doordacht design zorgt ervoor dat bezoekers hun doelen moeiteloos bereiken. Zo krijgen bezoekers snel antwoord op hun vraag, maken ze eenvoudig een afspraak en raken ze bijvoorbeeld overtuigd van het nut van energiebesparing. 

Gebruiksvriendelijk en toegankelijk ontwerp is het uitgangspunt voor ons designsysteem, dat naadloos aansluit op de functionaliteiten van onze componentenbibliotheek. Dit zijn functionaliteiten die we toepassen op onze toptakenwebsites en themawebsites. Denk hierbij aan de werking van een menu, hoe buttons eruit zien en reageren op je muis, de manier waarop formulieren worden getoond op desktop en mobiele weergave of de koppenstructuur van teksten. Het voordeel van ons designsysteem is dat we nieuwe functionaliteiten hiermee eenvoudig kunnen uitrollen in de huisstijlen van al onze gemeenten.

Principes van een design systeem

Het werken op basis van een designsysteem hebben we niet zelf bedacht. We laten ons inspireren door de ontwikkelingen van Gov.uk het designsysteem van het Verenigd Koninkrijk. De Britten hebben een rijke traditie als het gaat om ontwerp van overheidscommunicatie en besteden hier veel tijd en energie aan. Dit leidt tot goed onderbouwde keuzes; helder en toegankelijk. In Nederland wordt gewerkt aan het NL Design System, goede ontwikkelingen op het gebied van common ground. 

Identiteit

Ons designsysteem is dus de basis die garant staat voor een toegankelijke en bruikbare website. Maar net zo belangrijk is de uitwerking van de identiteit in het ontwerp van de website. We maken voor iedere website ontwerpvoorstellen. Vaak gebeurt dit op basis van een huisstijl-handboek. Maar we werken net zo makkelijk samen met ontwerpbureaus die verantwoordelijk zijn voor de identiteit van een gemeente of organisatie.

We hebben jarenlange ervaring met het ontwerpen van toegankelijke dienstverlening. Ook wanneer we ontwerpen krijgen aangeleverd, zullen we altijd helpen om bijvoorbeeld toegankelijkheidsissues op te lossen. Denk hierbij aan typografie, contrasten en navigatie structuur.

Mobile first

Als vanzelfsprekend zijn onze websites responsive, ontworpen vanuit het mobile-first principe. Naast een goede mobiele weergave van de website is ook de desktop-versie zeer goed te gebruiken door de bezoekers. Vandaag de dag zien we dat het gebruik van de desktop afneemt en dat steeds meer gebruikers de website van de gemeente met een mobile device bezoeken. Op deze devices houden wij rekening met de gebruiker. Zo passen we grote knoppen toe die makkelijk te gebruiken zijn. Ook worden de teksten en het kleurgebruik geoptimaliseerd om contrastrijk te zijn. Dit gebeurt niet alleen voor toegankelijkheid, maar ook om gebruikers bijvoorbeeld bij veel zonlicht of een lage kwaliteit scherm een excellente gebruikservaring te bieden. 

Componentenbibliotheek

Door de manier waarop wij websites opbouwen kunnen wij componenten eenvoudig en uniform laten aansluiten op de vormgeving van je gemeente.

Lees verder