Afbeeldingen

Met afbeeldingen kun je de aandacht trekken, een tekst illustreren of complexe gegevens inzichtelijk maken. Afbeeldingen zijn een nuttig en veelgebruikt middel om informatie over te dragen of te verrijken. Juist daarom is het essentieel om ze voor iedereen toegankelijk te maken.

De kern: een tekstueel alternatief

Elementen die niet uit tekst bestaan, zoals afbeeldingen, kun je toegankelijk maken door ze te voorzien van een tekstueel alternatief. Digitale tekst is de meest toegankelijke vorm van informatie. Met hulptechnologie kan tekst namelijk omgezet worden in alternatieve vormen van weergave. Voorleessoftware kan tekst bijvoorbeeld omzetten in synthetische spraak. Tekst kan ook vergroot worden of omgezet in braille.

Door afbeeldingen te voorzien van een tekstueel alternatief maak je ze dus toegankelijk voor bezoekers die de afbeeldingen niet kunnen zien. Ook zoekmachines zoals Google maken gebruik van tekstalternatieven bij het indexeren van websites.

Welke elementen zitten er in een goed tekstalternatief

Bij het schrijven van de alt-tags denk je aan de volgende elementen:

  • wie/wat
  • handeling
  • omgeving
  • cruciale details 

Je schrijft geen telegram. Zorg voor bondige zinnen met beeldende beschrijvingen. 

Benoem alléén wat relevant is. 

De juiste techniek

Door in TYPO3  op de juiste wijze een tekstueel alternatief toe te voegen aan afbeeldingen zorg je dat de hulptechnologie van bezoekers de tekst kan vinden en er goed mee om kan gaan. 

  1. Vul altijd een alternatieve tekst in. Hierin beschrijf je wat er op de foto te zien is.
  2. Gebruik nooit de titel. Bezoekers krijgen deze deze titel te zien via de mouse-over. Dit voegt niets toe voor bezoekers die de afbeelding kunnen zien. Voor gebruikers van een screenreader, wordt de titel niet voorgelezen.