Progressive webapp

OpenGemeenten heeft voor de gemeente Bergen-NH een progressive webapp (PWA) ontwikkeld. Dit is een technische laag die aan de bestaande website toegevoegd kan worden, zodat de website zich kan gedragen als een bijna volwaardige mobiele applicatie. Zonder dat de gebruiker naar een App Store of Playstore hoeft te gaan om een app te downloaden.  

Door gebruik te maken van de bestaande website applicatie hoefde er niet ge├»nvesteerd te worden in nieuwe applicaties zoals een mobiele app en kan er gebruik gemaakt worden van alle functionaliteiten die de website al biedt. Dit bespaart kosten en zorgt ervoor dat functies zoals SiteImprove en de Obi4One chat direct te gebruiken zijn in de mobiele applicatie. 

Een belangrijk onderdeel is het proactief notificeren van de gebruikers als er nieuwe informatie is geplaatst. De ondersteuning van het versturen van notificaties is op dit moment nog beperkt. Voor iPhones is er momenteel nog geen mogelijkheid tot het versturen van notificaties. De functie is wel opgenomen in de beta versie van de Safari browser, maar wanneer dit in de productie variant komt is onbekend en zal ook niet door Apple bekend gemaakt worden. Dit zal afhankelijk zijn van een bredere acceptatie van PWA technologie. Als extra functionaliteit hebben wij wel in de app een mogelijkheid gebouwd zodat bezoekers kunnen zien wat er nieuw geplaatst is na hun laatste bezoek; 

Om bezoekers te attenderen dat er een app beschikbaar is maken wij gebruik van de standaard richtlijn voor het gebruik van de PWA, hierdoor krijgt een bezoeker via de mobiele browser een notificatie dat de website ook als App gebruikt kan worden. We wisten dat dit voor iPhone gebruikers anders werkt. Hiervoor hebben wij een nieuw contentelement gemaakt, zodat deze voor iPhone gebruikers als Call to action in gezet kan worden om de app te installeren. 

Ook de PWA is door ons omgezet naar de componentenbibliotheek, zodat gebruik gemaakt kan worden van alle mogelijkheden die de website biedt.