Beslisboom

Veel van de gemeentelijke dienstverlening is gebaseerd op ingewikkelde regelgeving; er gelden veel mitsen en maren. Met behulp van zogenaamde beslisbomen, kun je je bezoeker naar een advies of een formulier toeleiden. Voor bezoekers geeft het meer duidelijkheid over de mogelijkheden, bijvoorbeeld of iemand in aanmerking komt voor bijstand of kwijtschelding.

Een beslisboom is een boomstructuur voor de weergave van alternatieven en keuzen in een besluitvormingsproces. Het is een stroomdiagram bestaande uit verschillende takken en subtakken. Omdat het een paginatype is, kun je zelf je boomstructuur in elkaar zetten.

Wat doet de beslisboom niet?

 • De beslisboom rekent niet. Niet met bedragen en ook niet met datums. Je kunt bijvoorbeeld wel een optie aangeven als "het getal is tussen de 10.000 en 20.000". Of "uw kind is ouder dan 18 jaar", "uw kind is jonger dan 18 jaar".
 • De beslisboom houdt niet bij wat je vorige keuze geweest is, tenzij je dat zelf op de pagina zet.
 • De beslisboom wordt niet verstuurd of opgeslagen.

Hoe gebruik je het paginatype beslisboom

 • Een beslisboom is een paginatype, waarop alle contentelementen die op pagina's geplaatst kunnen worden, gebruikt kunnen worden.
 • De beslisboom is een pagina(type) en wordt meegeteld in de statistieken van je website.
 • De antwoorden (keuzes) zijn de titels van onderliggende pagina's. Of je kunt het tabblad Beslisboom in de pagina-eigenschappen gebruiken. Wat je daar invult wordt gebruikt als antwoord op de bovenliggende pagina en hoeft niet de titel van de pagina te zijn.
 • Er kunnen contentelementen boven en onder de 'antwoorden' geplaatst worden.
 • Zoeken staat voor de beslisboom standaard uit, want je wilt niet dat je bezoeker midden in een beslisboom landt.

Hoe ziet dit eruit in de backend

 1. Kies voor een paginatype Beslisboom.
 2. Vul de paginatitel in. Dit is de titel van je beslisboom
 3. Maak nieuwe pagina's van het paginatype beslisboom aan voor alle antwoorden die je op de eerste stap op de vraag wilt geven. Bouw dus eerst je boomstructuur in pagina's met antwoorden. Tip: wil je een andere paginatitel? Voeg dan in de pagina eigenschappen op het tabblad 'beslisboom' je antwoord toe en pas de titel aan naar iets anders. Dat kan bijvoorbeeld Ja zijn, terwijl je paginatitel veel langer is.
 4. Voeg vervolgens op alle pagina's content toe. Je kunt alle contentelementen gebruiken op dit paginatype. Je kunt content boven en/of onder de antwoorden toevoegen.