IP allow list

Met de OpenGemeenten extensie “IP Allow List” beperken we de toegang tot de inlogpagina van TYPO3 tot een aantal toegestane IP-adressen van de gemeente. We maken gebruik van het IP-nummer (Internet Protocol). Dat is een uniek nummer dat het netwerk van de gemeente met het Internet verbindt.
In twee stappen voeg je zelf in TYPO3 de gewenste IP-nummer(s) aan de lijst toe.

Stap 1: IP-adres vinden

Vraag bij de IT-afdeling van de gemeente met welke IP-adressen je gemeentenetwerk verbonden is met het internet. Je kan dit ook zelf opzoeken via https://www.ip-adres.nl/. Het is van belang dat je dit doet als je bent ingelogd op het gemeentenetwerk.

Stap 2: IP-adres allow-listen in TYPO3

• Login in TYPO3 en ga naar IP Allow List (in de linkerkolom helemaal onderaan).
  • Klik op het “+” teken om een nieuwe IP-adres toe te voegen.
  • Hierna toets (of knip en plak je) het IP-adres en geef je een omschrijving mee.
  • Sla het op.

Direct na het opslaan wordt de module actief en is alleen toegang vanaf het ingevulde IP-adres mogelijk. Heeft jullie netwerk meerdere IP-adressen voeg deze dan allemaal afzonderlijk toe aan de lijst.

IP-adres OpenGemeenten

Wij hebben toegang nodig voor support en onderhoudswerkzaamheden. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden wordt ons IP-adres automatische toegevoegd maar is niet zichtbaar.

Verstoring voor gebruikers bij toevoegen IP-adressen

Op het moment dat je een IP-adres toevoegt aan de allowlisting extensie kunnen ingelogde gebruikers mogelijk even niet werken in TYPO3 en moeten soms opnieuw inloggen. Voer deze werkzaamheden daarom bijvoorbeeld aan het einde van de dag uit te voeren.