Geografische kaarten
Een kaart of plattegrond is vaak een handig middel om informatie in een oogopslag duidelijk te maken - maar niet voor mensen met een visuele beperking. Hoe zorg je ervoor dat de geografische informatie die je wilt overbrengen ook voor hen toegankelijk is?
Wettelijke voorschriften
De wet verplicht overheidsorganisaties om alle essentiƫle informatie in kaarten bestemd voor navigatie toegankelijk aan te bieden. Voor andere online kaarten geldt een uitzondering. Maar let op: die uitzondering betreft alleen de kaart zelf, niet de webpagina waarop de kaart staat of het document waarin de kaart is geplaatst. Die moeten wel aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Het doel is uiteindelijk om alle bezoekers toegang te geven tot de informatie die je als organisatie met de betreffende webpagina wilt overbrengen.
De kaart zelf zo toegankelijk mogelijk maken
- Zorg ervoor dat de contrasten tussen de gebruikte kleuren voldoende zijn voor kleurenblinde bezoekers.
- Bied gebruikers de mogelijkheid om in te zoomen.
- Zet geen tekst in de afbeelding, maar zet die altijd bovenop de afbeelding in een aparte laag van de kaart; op die manier is hij leesbaar voor een screenreader.
- Zorg ervoor dat de webbezoeker de kaartapplicatie met het toetsenbord kan bedienen.
Hoe bied je een toegankelijk alternatief?
- Bij een eenvoudige kaart kun je de content beschrijven. Voeg de beschrijving toe als alternatieve tekst bij de afbeelding.
- Bij een ingewikkelde kaart ligt het voor de hand om een samenvatting te bieden met de voor de gebruiker meest essentiƫle informatie.
- Een andere optie is de kaartinformatie via een tabel aan te bieden.
Werking in TYPO3
- Eenvoudige kaarten kun je als afbeelding plaatsen. Voeg een tekstalternatief toe of een beschrijving onder de kaart, bijvoorbeeld als het gaat om een omleidingsroute.
- Voor complexe kaarten kun je een TYPO3 extensie gebruiken die speciaal voor geografische kaartapplicaties ontwikkeld hebben. Hiermee plaats je de kaart in een iframe en behoud je de functionaliteit die in de applicatie zelf zit, zoals een adres invoeren, inzoomen en popups.