Mediaplayer

Met de mediaplayer van OpenGemeenten is het mogelijk om toegankelijke video te publiceren. Om toegankelijke video aan te bieden is ondertiteling(srt), audiodescriptie(mp3) en transscriptie(txt) nodig. Dit zijn losse bestanden die je zelf kunt maken en kunt uploaden naar de bestandenlijst in TYPO3. 

Hoe gebruik ik dit contentelement?

  1. Kies het element 'Mediaplayer' bij de contentelementen
  2. Op het tabblad algemeen kun je de kop van het element toevoegen
  3. In het tabblad Media maak je de keuze of je een video ophaalt van een interne bron binnen TYPO3 of als een externe bron.

Stap 1: Media linken

Kies je er binnen het content-element voor om de video uit TYPO3 te halen, dan moet deze eerst toegevoegd worden aan de bestandenlijst. 

Stap 2: Aanvullende bestanden toevoegen.

Na het toevoegen van de video kun je de overige bestanden toevoegen zoals de ondertiteling, audiobeschrijving, gebarentaal, startafbeelding en tekstalternatief.

Tabblad Algemeen

In dit tabblad kun je de titel aanpassen.

Tabblad Ondertiteling (Closed Captions)

Kies hier waar je het bestand vandaan haalt. Kies je voor TYPO3 dan moet je het ondertitelingsbestand eerst opgeslagen hebben in de bestandenlijst. Wanneer dit gedaan is, kun je hier het bestand toevoegen. Geef onder het veld Taal aan in welke taal de ondertiteling geschreven is. Kies je voor Externe URL dan wordt er gevraagd om de wijzigingen door te voeren, geef hiervoor toestemming. Het veld om het bestand toe te voegen verandert dan weer in een invulveld waar je de gewenste link in kunt zetten. Je kunt meerdere ondertitelingsbestanden toevoegen. Kies daarbij steeds de gewenste taal.

Tabblad Audiobeschrijving (Audio description)

Zet het schuifje aan op het moment dat je een audiobeschrijving wilt toevoegen. Op dat moment verschijnen de velden om het bestand toe te voegen. Kies hier waar je het bestand vandaan haalt. Kies je voor TYPO3 dan moet je het bestand eerst opgeslagen hebben in de bestandenlijst. Wanneer dit gedaan is kun je hier het bestand toevoegen.

Tabblad Gebarentaal (Video description)

Zet het schuifje aan op het moment dat je een audiobeschrijving wilt toevoegen. Op dat moment verschijnen de velden om het bestand toe te voegen. Kies hier waar je het bestand vandaan haalt. Kies je voor TYPO3 dan moet je het bestand eerst opgeslagen hebben in de bestandenlijst. Wanneer dit gedaan is kun je hier het bestand toevoegen. Kies je voor Externe URL dan wordt er gevraagd om de wijzigingen door te voeren, geef hiervoor toestemming. Het veld om het bestand toe te voegen verandert dan weer in een invulveld waar je de gewenste link in kunt zetten.

Tabblad Startafbeelding

Wanneer je een startafbeelding wilt toevoegen, klik je op het schuifje. Je krijgt hier weer de optie om te kiezen waarvandaan je de afbeelding haalt. Wil je de afbeelding uit TYPO3 halen, dan moet deze opgeslagen zijn in de bestandenlijst. Pas dan kun je via Toevoegen media de afbeelding toevoegen. Kies je voor Externe URL dan wordt er weer gevraagd om de wijzigingen door te voeren, geef hiervoor toestemming. Het veld om het bestand toe te voegen verandert dan weer in een invulveld waar je de gewenste URL in kunt zetten.

Tabblad Tekstalternatief (Transcript)

De tekst voor het tekstalternatief kun je toevoegen in het tekstveld. Hier hoeft geen opmaak aan meegegeven te worden.

Stap 3: Toegang instellen

Onder het tabblad Toegang kun je aangeven of je het element zichtbaar wilt hebben of dat je dit vanaf en tot een bepaalde datum wilt instellen

Stap 4: Indexeren voor zoeken

Onder het tabblad Zoeken geef je aan of je dit content-element wilt toevoegen aan de zoekindex.

Wanneer je de keuze maakt voor een Externe URL, verschijnt er een pop-up scherm die aangeeft dat het contentelement verandert bij deze keuze. Sta dit toe, zodat je verder kunt gaan met deze optie. Bij de keuze voor het gebruiken van een externe bron voeg je de aanvullende bestanden toe in het content-element. Let op: bij een externe bron kun je geen audiobeschrijving of gebarentaal toevoegen.

Stap 1: Media linken

Je ziet nu een invul veld met URL. Hier vul je de link van de gewenste video in.

Stap 2: Toegang instellen

Onder het tabblad Toegang kun je aangeven of je het element zichtbaar wilt hebben of dat je dit vanaf en tot een bepaalde datum wilt instellen.

Stap 3: Indexeren voor zoeken

Onder het tabblad Zoeken geef je aan of je dit content-element wilt toevoegen aan de zoekindex.

Stap 4: Ondertiteling (Closed Caption)

Je kiest hier opnieuw waar je het bestand vandaan haalt. Kies je voor TYPO3 dan moet je het ondertitelingsbestand eerst opgeslagen hebben in de bestandenlijst. Wanneer dit gedaan is, kun je hier het bestand toevoegen. Geef in het veld Taal aan in welke taal de ondertiteling geschreven is. Kies je voor Externe URL dan wordt er weer gevraagd om de wijzigingen door te voeren, geef hiervoor toestemming. Het veld om het bestand toe te voegen verandert dan weer in een invulveld waar je de gewenste URL in kunt zetten. Je kunt meerdere ondertitelingsbestanden toevoegen. Kies daarbij steeds de gewenste taal.

Stap 5: Startafbeelding toevoegen (poster)

Wanneer je een startafbeelding wilt toevoegen, klik je op het schuifje. Je krijgt hier weer de optie om te kiezen waarvandaan je de afbeelding haalt. Wil je de afbeelding uit TYPO3 halen, dan moet deze opgeslagen zijn in de bestandenlijst. Pas dan kun je via Bestand toevoegen de afbeelding toevoegen. Kies je voor Externe URL dan wordt er weer gevraagd om de wijzigingen door te voeren, geef hiervoor toestemming. Het veld om het bestand toe te voegen verandert dan weer in een invulveld waar je de gewenste URL in kunt zetten.

Stap 6: Tekstalternatief invoeren (Transcript)

De tekst voor het tekstalternatief kun je toevoegen in het tekstveld. Hier hoeft geen opmaak aan meegegeven te worden.

Stap 7: Security Policy aanpassen

Vanwege het plaatsen van een externe bron wordt er automatisch een security policy geplaatst. Hierdoor kan de video nog niet afspelen. Om deze eraf te halen kun je voor de eerste video die je plaatst een ticket maken op mijn.opengemeenten.nl. Dit hoeft maar 1 keer per website te gebeuren.