Toegankelijke media player voor TYPO3

Het is ons gelukt om in TYPO3 een media player toe te passen die voldoet aan alle toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2.1).

Wanneer je media online aanbiedt, moet je voldoen aan diverse zaken. Zoals bijvoorbeeld het omzetten van spraak naar tekst of het omzetten van alle zichtbare relevante zaken naar gesproken woord. Bovendien moet het afspeelmechaniek (de player) volledig toegankelijk zijn. Tot voor kort verwezen wij naar Youtube als zijnde de meest toegankelijke media player maar daar komt nu verandering in!

De media player

OpenGemeenten kan nu in TYPO3 een media player toepassen die voldoet aan de richtlijnen. Het biedt de mogelijkheid voor het plaatsen van ondertiteling, audiodescriptie, meerdere talen én het toevoegen van een gebarentolk.

De implementatie maakt het mogelijk om zelf een videobestand te uploaden of een video te gebruiken vanuit een extern platform zoals YouTube. Daarbij kun je extra toevoegingen plaatsen die nodig zijn om de video volledig toegankelijk te maken. Zo plaats je in een handomdraai een toegankelijke audio of video bestand!

Om een video daadwerkelijk toegankelijk aan te bieden zijn er enkele randvoorwaarden die ingevuld moeten worden. Denk hierbij aan het maken en/of verkrijgen van ondertiteling én audiodescriptie. Of misschien zelfs het aanbieden van een doventolk als "ondertiteling".

OpenGemeenten kan helaas niet voorzien in alle benodigdheden voor de toegankelijke video. Er zijn onderdelen die je als gemeente zelf zult moeten organiseren. Wij hebben in scribit.pro een partner gevonden die jullie hierin kan ondersteunen.

Ondertiteling

Naast het beeld of de audio zorg je voor een ondertiteling van het gesproken woord. Ondertiteling maak je in een specifiek format zodat tekst op het juiste moment zichtbaar is. Deze ondertiteling maak je bijvoorbeeld in een tool die geleverd wordt door scribit.pro of die je kan vinden in de YouTube editor. Het uiteindelijke resultaat is te gebruiken in de media player.

Audiodescriptie

Beeld welke relevant is voor de video maar niet in woorden hoorbaar zijn, zet je om naar gesproken tekst. Mensen met een visuele beperking begrijpen wat er getoond wordt omdat dit wordt voorgelezen. Dit noemen we audiodescriptie. De audiodescriptie loopt mee met de video zodat op de juiste momenten de tekst wordt voorgelezen. Het maken van een audiodescriptie is een beste klus. Gelukkig heeft scribit.pro dit in samenwerking met Readspeaker eenvoudig gemaakt. In de tool van scribit.pro kun je net zoals de ondertiteling, tekst op een specifieke tijd van de video invoeren. Deze tekst wordt omgezet door Readspeaker door middel van text-to-speech. Het resultaat kun je toepassen in de media player.

Gebarentolk

Naast ondertiteling en audiodescriptie kun je ook videobestanden met gebarentolk toevoegen in onze media player. Om videobestanden met doventolk te laten ontwikkelen kun je ook bij scribit.pro terecht.

Wil je meer weten over de dienstverlening van scribit.pro neem contact met ze op.

Neem contact op met scribit.pro

Heb je interesse in het toepassen van de toegankelijke mediaplayer? Neem contact met ons op én ontvang een vrijblijvend implementatievoorstel.

Neem contact op met Ben van Kruistum