Global Accessibility Awareness Day 21 mei 2020

Wat negen jaar geleden begon als een blogpost, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd begrip: Global Accessibility Awareness Day, of in goed Nederlands "Dag van de (digitale) Toegankelijkheid." Voor de negende keer op rij gaat het om bewustwording en activeren van mensen op het gebied van digitale toegankelijkheid in zijn breedste vorm.

Vanuit OpenGemeenten staat deze dag natuurlijk symbool voor het bevorderen van digitale toegankelijkheid van gemeentelijke websites en online dienstverlening, omdat we willen dat iedereen ook langs die weg geholpen kan worden.

Corona

Al weken kampen we allemaal met de gevolgen van de corona pandemie. Uiteraard hopen we dat jullie allemaal gezond zijn. De gevolgen zijn ook online goed te merken, websites worden meer bezocht en online winkels hebben het zelden zo druk gehad. Mensen werken vanuit huis met programma’s en manieren die compleet nieuw voor ze zijn. Er vindt een ware groeispurt plaats rond online kennis en vaardigheden.

Ook mensen die te maken hebben met beperkingen als het gaat om het gebruik van online diensten worden hier in de huidige tijd extra mee geconfronteerd. Mogelijkheden die voorheen wellicht nog een alternatief waren als winkelen, fysiek bezoek of telefonisch contact, zijn nu minder tot niet mogelijk waardoor ze aangewezen zijn op online mogelijkheden. Digitale toegankelijkheid is daarmee nog belangrijker geworden, want hier ontstaan vaak blokkades voor hen.

De weg naar 23 september

Gelukkig voor deze gebruikers heeft de minister de huidige pandemie niet aangegrepen om de gestelde termijn van 23 september naar achteren te verschuiven. Dit betekent echter wel dat er de komende periode nog veel werk te verrichten valt om aan de gestelde regels te gaan voldoen.

Toegankelijkheidsverklaringen

De belangrijkste eerste stap hierin is het gaan publiceren van toegankelijkheidsverklaringen voor je websites. In deze verklaringen wordt de status van de website bekend gemaakt, kan vermeldt worden wat er al gedaan is en welke stappen er nog ondernomen gaan worden om de toegankelijkheid te verbeteren.

Onderzoek

Om de status van de toegankelijkheidsverklaringen te onderbouwen is gedegen onderzoek verplicht volgens de WCAG-EM of daaraan gelijke norm. Dat betekent dat er voor elke website een rapportage moet komen die aan de verklaring wordt toegevoegd. Onderzoek met automatisch tools is niet afdoende om aan deze criteria van de verklaringen te voldoen omdat deze slechts een fractie van de mogelijke problemen aan het licht brengen.

Organisatie

Om uiteindelijk het hele proces op orde te brengen én te waarborgen zal de hele organisatie betrokken moeten worden, van de redacties en beheerders tot communicatieafdelingen, inkopers, juristen en de verantwoordelijke bestuurder die de verklaring moet ondertekenen. Alleen daarmee kan het uiteindelijke doel van toegankelijke online uitingen van de gemeente gewaarborgd worden.

Hulp nodig?

Wellicht zit je met vraagtekens rond het onderwerp of wil je ondersteuning bij het proces in je organisatie. Het is namelijk belangrijk om in dat hele proces mensen met specialistische kennis te betrekken. Vanuit OpenGemeenten kunnen we hierin helpen, bij het ondersteunen rond de toegankelijkheidsverklaringen maar ook onderzoek verrichten op de websites en advies geven over vervolgstappen en je organisatie begeleiden. Je kunt hiervoor contact opnemen met Ronny via ronny@opengemeenten.nl