Een kerstcadeau van scribit.pro en OpenGemeenten

Als er een jaar is dat in het teken van online samenwerken staat dan is dat wel het jaar 2020. Wellicht een gedwongen revolutie, maar iedereen kan momenteel overweg met Hangouts, Meet, Zoom of Teams vergaderingen. Thuiswerken is een gewoonte geworden en het meeste regel je tegenwoordig online. Binnen een jaar tijd zijn we allemaal techsavvy geworden.

Ook bij OpenGemeenten hebben we moeten wennen, maar al snel vonden we onze draai en zijn we ingesprongen op knelpunten die bij gemeenten ontstonden. Onze dienstverlening hebben wij iets aangepast ter ondersteuning van jullie, zo zijn we redactioneel wat meer betrokken geraakt bij implementatietrajecten en zitten wij wat dichter bij de onlineteams van de gemeenten om bij te springen.

Afgezien van deze verandering hebben we natuurlijk onze gewone dienstverlening uitgevoerd. Zo zijn er dit jaar 23 themawebsites en 5 toptakenwebsites bijgekomen en hebben wij het concept weer verbeterd naar aanleiding van alle toegankelijkheids-checks. Daarnaast zetten wij nu in op het OpenGemeenten Design Systeem. Hiermee kunnen we in de toekomst sneller gezamenlijk ontwikkelen en delen. Binnenkort ontvangen jullie hierover meer informatie.

Eindelijk toegankelijke online video’s!

Het is OpenGemeenten gelukt om in TYPO3 een mediaplayer toe te passen die voldoet aan alle toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2.1). Wij zijn hier zo enthousiast over dat we hebben besloten alle Toptaken websites van OpenGemeenten deze nieuwe mediaplayer dit jaar als kerstcadeau geïmplementeerd kunnen krijgen. Deze nieuwe mediaplayer biedt de mogelijkheid voor het zelf plaatsen van ondertiteling, audiodescriptie, meerdere talen én zelfs het toevoegen van een gebarentolk. Zo voldoe je direct aan de eisen in het kader van besluit digitale toegankelijkheid overheid.

OpenGemeenten kan zelf niet voorzien in alle bestanden die nodig zijn om video’s toegankelijk te maken. Er zijn onderdelen die je als gemeente zelf zal moeten organiseren. Naast de techniek, die wij nu leveren met de mediaplayer, moet je natuurlijk ook zorgen voor ondertiteling en audiodescriptie om een video toegankelijk aan te bieden. Dit kun je uiteraard zelf doen, maar je kunt ook gebruik maken van partijen zoals scribit.pro die kunnen voorzien in alle bestanden die je nodig hebt.

Om kennis te maken met scribit.pro geven zij ook een kerstcadeautje weg aan alle OpenGemeenten opdrachtgevers. Als je de mediaplayer hebt geïmplementeerd gaan de professionals van scribit.pro aan de slag om een korte video voorzien van ondertiteling en audiodescriptie! En denk daarbij ook aan de mogelijkheid van een gebarentolk!

Meer informatie over de mediaplayer

Op naar 2021

Om een sneakpreview te geven van wat ons in het nieuwe jaar te wachten staat hier alvast een korte opsomming van onze focus: Betere (online) dienstverlening naar jullie toe, onder andere met een online ticketsysteem, realisatie internet afspraken fase 2 (uitnodigingen zijn verstuurd en afspraken worden ingepland), Zoeken en natuurlijk TYPO3 versie 10.

Wij wensen jullie fijne feestdagen en een gezond 2021!

Vriendelijke groeten van Patrick, Martijn, Ben, Marlien, Lars en Nick.