De componentenbibliotheek is technisch toegankelijk

Toegankelijk Online heeft een hertoets gedaan op technische toegankelijkheid van onze componentenbibliotheek. De laatste punten zijn aangepast en daarmee zijn we voor 99% toegankelijk!   

Tijdens dit onderzoek zijn alle door ons ontwikkelde functionaliteiten (voor toptakensites en themawebsites) beoordeeld op de technische mogelijkheden om toegankelijk te werken. De toetsing ging niet over website-specifieke content zoals de inrichting, structuur van pagina’s en opmaak van content.  

In onze componentenbibliotheek zitten onderdelen die we zelf niet kunnen aanpassen. Deze onderdelen zijn op dit moment niet volledig digitaal toegankelijk. Wij zijn aan het kijken hoe we deze punten gaan oppakken. Het gaat om:  

  • Formuliervelden: Voor Laposta, Send in blue, Mailchimp, de feedbackmodule en de zoekvelden bij openbare bekendmakingen gebruiken we formuliervelden van TYPO3. Deze formuliervelden zijn niet toegankelijk. We kunnen deze formuliervelden handmatig aanpassen maar dit is een tijdelijk oplossing en zal na iedere update opnieuw moeten gebeuren. We hebben dit issue voorgelegd bij TYPO3 met de vraag of hier een oplossing voor gevonden kan worden. 

  • Mediaplayer: De knop voor 'beeldvullende weergave' update de status niet volledig. Bij het schakelen tussen de verschillende modi wordt de actuele status niet aangepast. Dit onderdeel van de mediaplayer is gebouwd is door een externe partij.

Bekijk het toegankelijkheidsrapport.

Aanvullend onderzoek per website

Voor iedere website moet ook een contentonderzoek uitgevoerd worden. In dit aanvullende onderzoek wordt onder andere gekeken naar de inrichting van de website, het kleurgebruik, de structuur van teksten, alt teksten voor afbeeldingen en de toegankelijkheid van video’s en PDF’s. Kortom, alles wat uniek is voor de betreffende website. Dit contentonderzoek kun je laten doen door verschillende aanbieders. Hiervoor kun je zelf een bureau inschakelen.