De componentenbibliotheek: Meer mogelijkheden door standaardisatie

Sinds begin van dit jaar werken we achter de schermen aan de OpenGemeenten componentenbibliotheek. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat een componentenbibliotheek is en waarom we het doen? Maar vooral: Wat levert het me op? We leggen het je graag uit! 

Geschiedenis van het OpenGemeenten concept

Delen staat aan de basis van OpenGemeenten. Samen met onze opdrachtgevers ontwikkelen we een toptakenwebsite voor gemeentelijke dienstverlening die iedereen begrijpt. Slim, veilig, toegankelijk en gebruiksvriendelijk. 

Het begon allemaal met de website van de gemeente Veenendaal: de start van het OpenGemeenten toptakenconcept. De gezamenlijke vraag die we ons stelden was: hoe maken we deze site met alle componenten deelbaar en bruikbaar voor andere gemeenten? Samen met een aantal geïnteresseerde gemeenten is deze deelbare website met veel verschillende componenten tot stand gekomen.  

Op dezelfde manier als de toptakenwebsite is ook de themasite ontwikkeld voor en met onze opdrachtgevers. 

Wat levert het op? 

De voordelen van de OpenGemeenten componentenbibliotheek

  • Omdat techniek en styling gescheiden zijn, kunnen we het ontwerpproces en het vullen van content als losse trajecten oppakken en hoeven ze niet op elkaar te wachten.  
  • Omdat componenten (contentelementen) voor iedere klant beschikbaar zijn, kunnen we samen doorontwikkelen. Wat door één of een aantal opdrachtgevers ontwikkeld is, komt beschikbaar voor al onze opdrachtgevers.  
  • Je hoeft niet iedere 5 jaar compleet nieuwe websites te ontwikkelen. Je website sluit steeds aan op de laatste technieken, ontwikkelingen en eisen en wensen.
  • We kunnen een pre-audit op toegankelijkheid doen op ons product die voor alle websites geldt. Als we issues oplossen, voldoen alle websites.  
  • We kunnen snel schakelen na een toegankelijkheidsaudit of technisch issue. De oplossing kunnen we voor iedereen uitrollen.